Marcel Methorst

Marcel Methorst

Een inhoudelijk projectleider in het kennisdomein van de Bestuurlijke Informatievoorziening. Sterke verbinder met helicopterview en goede communicatieve vaardigheden. Mobiel +31 (0)6 - 2207 4603

Bartiméus neemt BI dashboard in gebruik

Begin oktober heeft zorgorganisatie Bartiméus een nieuw ontwikkeld BI dashboard in gebruik genomen. Hiermee hebben de verschillende teams, sectoren en clusters toegang tot de relevante informatie voor hun besturing.

Vanuit Purple Bridge zijn we sinds vorig jaar nauw betrokken geweest bij dit project van Bartiméus. We hebben samen de koers vastgesteld voor de bestuurlijke informatievoorziening en de piketpalen geslagen voor het vervolgtraject.

Een belangrijk onderdeel hierbij was het neerzetten van een visie voor het data management proces. De manier waarop data uit bronsystemen wordt ontsloten, geïntegreerd, verrijkt, gegroepeerd en op die data berekeningen worden gemaakt, tot aan de visualisatie in dashboards en rapportages.

 Op basis van deze visie, aanvullende functionele en technische requirements én een set van prestatie indicatoren, is een selectieproces gestart om een software leverancier te selecteren voor een BI oplossing. In december 2018 heeft Bartiméus gekozen voor het platform InTouch van leverancier Infent.

Begin 2019 is de daadwerkelijke implementatie gestart, met één van de consultants van Purple Bridge als projectleider.

De kracht van Purple Bridge is dat zij professionals inzetten, die juist als inhoudelijk projectleider fungeren. Dus niet alleen het project effectief leiden en de communicatie tussen betrokkenen verzorgen naar de gebruikersgroepen, maar ook inhoudelijk in staat zijn om de klantorganisatie en de leverancier inhoudelijk uit te dagen om oplossingen te leveren die daadwerkelijk van waarde zijn voor de besturing van de organisatie. Deze aanpak zorgt voor grotere betrokkenheid in de organisatie en een grotere acceptatie van de oplossing.

Natuurlijk bleek ook in dit project dat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie. Maar samen met de inzet van de projectgroep, de afdeling IT, de functionele afdelingen en de leverancier is het met succes gelukt om in juli 2019 allereerst het dashboard vanuit het financiële perspectief te ontsluiten. In september 2019 volgde het perspectief Personeel en Productie. Hiermee is het informatiearsenaal weer uitgebreid met een aantal zeer belangrijke stuurmechanismen.

Henri Kroon, opdrachtgever met Marcel Methorst, inhoudelijk projectleider en Guido Kuiper namens Infent.


De organisatie Bartiméus blijft in beweging, maar is door het nieuwe BI dashboard nog beter voorbereid op de uitdagingen van de nabije toekomst.

Lees ook deze artikelen.

Mooi werk!

Een prettig compliment bij de afronding van een project.Wat is er fijner dan te horen dat je mooi werk hebt geleverd en

Inspiratiesessie datagedreven besturen

Op verzoek van de Lelie zorggroep in Rotterdam verzorgden collega Marcel Methorst en Christiaan Boiten een inspiratiesessie datagedreven besturen De professionals van